Van meten naar weten

De ruwe data die Tropomi verzamelt in de ruimte zijn niet meteen geschikt voor wetenschappelijk onderzoek of toepassingen. SRON en het KNMI hebben de wetenschappelijke leiding over Tropomi en zorgen voor de vertaling van gegevens naar bruikbare beelden en statistieken. En daar komt nog heel wat bij kijken.

Van 0 naar 1: verwerking
De ruwe data van Tropomi is een verzameling pixels, maar nog geen leesbaar ‘plaatje’. De eerste stap is de zogenoemde ‘0 naar 1 processing’. Het startpunt is de informatie die de sensor heeft opgeslagen. Deze informatie is niet helemaal zuiver. Er kunnen vervormingsfouten in zitten van de lenzen in het instrument. Of een beetje strooilicht dat per ongeluk naar binnen is geglipt. Met behulp van modellen wordt de sensorinformatie teruggerekend naar het oorspronkelijke licht dat de telescoop binnen kwam. Vervolgens wordt belangrijke meta-informatie aan de gegevens toegevoegd. Bijvoorbeeld de tijd, datum en locatie van de waarneming.

Van 1 naar 2: interpretatie
Het resultaat van stap 1 is een spectrum waarin het licht in meerdere golflengten uiteengerafeld is. Maar met alleen een spectrum ben je er nog niet. De volgende stap is de analyse. Met bestaande modellen, simulaties in het laboratorium en historische satellietgegevens worden de waarnemingen geïnterpreteerd. Wat zien we precies? En hoe is de situatie veranderd ten opzichte van een jaar, vijf jaar of tien jaar geleden. Met de uitkomsten van ‘1 naar 2 processing’ kunnen wetenschappers aan de slag.

Van 2 naar 3: producten
De gegevens van Tropomi worden gebruikt voor fundamentele wetenschap, maar ook voor kant-en-klare producten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan actuele waarschuwingen voor de luchtvaart, mocht een vulkaan uitbarsten en een grote stofwolk de lucht in spuwen. Of een luchtkwaliteitverwachting op basis van stikstofdioxide metingen. En een UV-verwachting op zonnige zomerdagen. Aan de hand hiervan kunnen strandgangers bepalen welke factor zonnebrand ze moeten opsmeren.

  • Share this:
 

Tropomi tijdlijn