‘Houvast’ voor Tropomi afgebouwd

30 mei 2014

De structuur van de Sentinel-5 Precursor satelliet is klaar. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de eerste satellietmissie die volledig is gewijd aan het monitoren van de mondiale luchtkwaliteit met behulp van het Nederlandse meetinstrument Tropomi.

De zeshoekige structuur, tevens service module, is gebouwd door Airbus Space and Defence in Groot Britannië. Het is de ‘houvast’ voor het Tropospheric Monitoring Instrument, dat hierop wordt bevestigd.

De lancering van Sentinel-5P staat gepland voor 2017. Het is de vijfde missie in ESA’s Copernicus programma dat verschillende aardobservatiesatellieten omvat. Deze missie brengt onder meer stikstofdioxiden, koolmonoxide, methaan en aërosolen in beeld en meet de luchtkwaliteit tot op stadsniveau. De gegevens van Sentinel-5P en alle andere satellieten van het Copernicus programma zijn gratis beschikbaar voor iedereen.

Tropomi is een samenwerking tussen Dutch Space, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Dutch Space is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON.

Kevin McMullan, projectmanager namens ESA: ‘Omdat we als één team opereren, is de structuur van de satelliet afgebouwd volgens planning. We kijken vooruit naar de volgende belangrijke stappen die we moeten zetten om deze belangrijke missie klaar te krijgen voor de lancering: de samenbouw bij Dutch Space en een testcampagne van bijna acht maanden.’

(bron: ESA)

  • Share this:
Nieuwsoverzicht

 

Tropomi tijdlijn