Fit check Tropomi en koeler succesvol

3 september 2014

Satellietinstrument Tropomi moet het hoofd koel houden tijdens zijn missie. Daarom wordt dit jaar een geavanceerde passieve koeler gebouwd en getest, die zorgt dat de onderdelen van Tropomi, zoals de detectoren, hun warmte kwijt kunnen. Om tijdig te weten of al de verbindingen goed passen, vond afgelopen maand een zogenaamde ‘fit check’ plaats bij het Centre Spatial in Luik (CSL). Het was de eerste ontmoeting tussen Tropomi en zijn koeler.

De door Airbus Defence and Space ontwikkelde koeler werd speciaal voor de fit check vanuit Friedrichshafen in Duitsland naar het CSL getransporteerd. In de cleanroom werden beide delen voorzichtig naar elkaar toe gebracht en bekeken ingenieurs van Dutch Space en Airbus Defence and Space of de contactvlakken goed op elkaar aansluiten en vastgezet kunnen worden. De fit check was succesvol. Weliswaar werd een paar kleine verbeterpunten gesignaleerd, maar die zijn relatief eenvoudig aan te passen. Dankzij de ‘generale repetitie’ komt het Tropomi team bij de echte samenbouw in 2015 niet voor verrassingen te staan.

Inmiddels is de koeler weer terug naar Friedrichshafen waar deze zijn eigen testprogramma volgt. Tropomi blijft tot begin 2017 in Luik voor de kalibratie van het instrument.

  • Share this:
Nieuwsoverzicht

 

Tropomi tijdlijn